5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre ursitoare

Traditia ursitoarelor este veche de cand lumea. Inca din antichitate, oamenii credeau in spiritele care decid destinul oamenilor inca din copilarie. In mitologia poporului roman, ursitoarele sunt reprezentate de 3 zane bune si o zana rea, care ii scriu viitorul oricarui copil proaspat nascut. De-a lungul timpului, traditia a reusit sa se ramifice si sa dea nastere unui numar urias de mituri, care mai de care mai interesante.

Iata, asadar, cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre ursitoare:

  • Nu in toate zonele tarii exista 3 ursitoare. In Moldova, spre exemplu, parerile sunt impartite. Unii considera ca sunt 3, altii 7, altii 9 sau altii 12.
  • In Transilvania, ursitoarele se mai numesc si uratori sau urzatori;
  • Ursitoarele vin in primele 3 zile de la nastere si intra in camera copilului la ora 12 noaptea;
  • Traditia cere ca masa sa fie foarte bogata, casa curata si primitoare. Daca aceste lucruri sunt indeplinite, ursitoarele ii vor oferi un destin cat se poate de frumos copilasului;
  • Bogatia mesei difera de la zona la zona. In Moldova, spre exemplu, pe masa se pune paine, faina, apa, malai, grau, busuioc, zahar, ulei, sare, mancare, carti, bani, creioane si dulceata. In Transilvania lucrurile sunt putin diferite, punandu-se vin, rachiu, prajituri, ceapa paine, colaci si evident, carti si bani;
  • In camera copilului au voie sa doarma doar mama si moasa. Acestea trebuie sa lase usa deschisa, in asa fel incat sa le arate ursitoarelor ca sunt bine venite;

Ursitoarele in ziua de astazi

Toate traditiile amintite mai sus au disparut in cera mai mare parte a tarii. Exista anumite zone unde inca se respecta, insa cei mai multi tineri parinti nu le mai acorda o atentie chiar atat de mare. Totusi, exista noi traditii. Ursitoarele nu au disparut din credinta populara, ci doar au reusit sa isi modifice modul ursitului.

Ursitoarele moderne nu mai vin imediat dupa nastere, ci vin in ziua botezului. De asemenea, nu mai sunt invizibile, ci sunt materializate sub forma unor zane imbracate foarte frumos.

Evident, aceste zane sunt actrite care creaza un adevarat spectacol pentru toti invitatii la botez. Pe acest site de ursitoare pot fi descoperite mai multe detalii despre modul in care se urseste la botez si despre atmosfera pe care o poate genera un astfel de spectacol.

Ceea ce este cert insa, este ca la petrecerile de botez sunt din ce in ce mai prezente ursitoarele, iar acest lucru este cat se poate de frumos, in conditiile in care spectacolul pe care il fac reuseste sa ramana in memoria tuturor invitatiilor.

 

Lasă un răspuns