Afla totul despre caramida refractara

Afla totul despre caramida refractara

Atunci cand incepi constructia unei cladiri, este important sa alegi cu grija materialele pe care le voi folosi. Sunt situatii in care alegi materialele pentru ca ai auzit despre ele, sau ti-au fost recomandare de catre muncitorii tai sau de catre arhitect. In unele cazuri, cumperi materialele pe baza celor auzite, cum ca ar fi cele mai bune si mai potrivite pentru constructia ta, insa nu stii pe ce dai banii cu adevarat. Ca sa eviti astfel de situatii, iti vom prezenta lucrurile esentiale despre caramida refractara.

Ce este caramida refractara?

Daca nu ai cunostinte in domeniul constructiilor, nu ai de unde sa stii ce este caramida refractara. Poate este chiar prima data cand auzi despre acest termen. Desigur, chiar si daca ai auzit termenul, dar nu ai cunostinte in domeniu, nu stii in ce consta caramida refractara.

Aceasta mai este cunoscuta si sub denumirea de samota. Este o caramida speciala, cu proprietati refractare. Proprietatile refractare inseamna ca materialul este capabil sa reziste la temperaturi inalte, chiar de peste 1000 de grade Celsius. Acest material rezista la temperaturile inalte chiar fara a-si schimba compozitia fizica sau pe cea chimica.

Utilizarea caramizii refractare

Caramida refractara este utilizata la izolare, prin captusirea focarelor, a furnalelor si a altor echipamente care functioneaza la temperaturi ridicate. Aceasta se utilizeaza pentru realizarea zidariilor refractare la diverse cuptoare, cazane si centrale termice. De exemplu, se utilizeaza la realizarea cuptoarelor utilizate pentru panificatie, zahar, faianta, ciment, tratamente termice, sticlarie, industria lemnului si materiale pentru constructii.

Caramida refractara este ideala si pentru construirea semineelor si a sobelor de teracota, precum si pentru constructia gratarelor.

Componentele caramidei refractare

Componentele caramidei refractare sunt urmatoarele:

  • Oxid de aluminiu sau alumina – intre 30% si 60%
  • Dioxid de siliciu sau silica – intre 30% si 50%
  • Oxid feric – intre 1% si 3%
  • Alte componente – 7%

Tipuri de caramida refractara

Caramida refractara se distinge in functie de compozitia ei chimica. Astfel, ea poate fi caramida acida sau caramida bazica. Caramida acida contine un nivel ridicat de oxid de aluminiu si dioxid de siliciu. Mineralul dolomit si diatomit fac parte din caramida bazica.

Industria impune anumite standarde pentru caramida refractara. In functie de aceste standarde, exista diverse tipuri de astfel de caramida.

Exista diverse tipuri de caramida refractara dreptunghiulara standardizata. Acestea sunt:

  • N64- 250x124x64 mm
  • N40- 250x124x40 mm
  • N32- 250x124x32 mm
  • N20- 250x124x20 mm
  • R- 230x114x64 mm
  • R32- 230x114x32 mm

Alt tip de caramida refractara este cel de pana scurta si cea de pana lunga. Acest tip se utilizeaza pentru boltele cuptoarelor industriale sau ale altor echipamente care sunt folosite la temperaturi foarte ridicate. Cu ajutorul acestora, se pot obtine raze de cerc incepand de la 17 cm pana la 2.6 m. La dimensiunea de 17 cm este cunoscuta sub denumirea de pana scurta, iar la cea de 2.6 m este cunoscuta ca pana lunga.

Pentru a zidi caramizile refractare, este necesara utilizarea unui mortar refractar. Acesta este M29A (maxim 1250C) sau M37A (maxim 1300C). Este recomandat ca intarirea sa se realizeze la caldura.

In cazul in care se doreste ca intarirea sa se realizeze la rece, trebuie utilizat silicat de sodiu, adica apa de sticla, in adaos de maxim 5%.

Un comentariu la „Afla totul despre caramida refractara”

  1. caramida refractara se preteaza la a fi folosita ca si pardoseala..Mentionez ca pardoseala va avea incalzire…Multumesc frumos!

Lasă un răspuns