Agorafobia la adolescenti – Ce trebuie sa stii despre asta

Copilul tau adolescent evita brusc situatiile care candva ii faceau placere, cum ar fi iesitul cu prietenii, mersul la cinema sau diferite activitati de familie in afara casei? Ai observat ca se agita sau se supara in timp ce sta la coada la bacanie sau lipseste mai multe zile de la scoala decat o face de obicei, desi pare sanatos?

Daca ai raspuns da la oricare dintre aceste intrebari, ceea ce este posibil sa vezi sunt semne ale unei stari de sanatate mintala cunoscuta sub numele de agorafobie.

​Ce este agorafobia?

Agorafobia, care inseamna frica de a fi in spatii publice, este un termen folosit pentru a descrie teama intensa pe care o traieste o persoana cand este expusa la o situatie amenintatoare, impreuna cu tendinta de a evita situatiile sau mediile pe care persoana le percepe ca fiind periculoase. Adesea, aceasta frica este indreptata catre locuri publice (sau departe de casa), deoarece persoana se teme ca poate fi prinsa in capcana sau nu poate scapa.

De multe ori, persoanele cu agorafobie se tem ca ar putea avea un atac de panica sau ca vor experimenta anxietate intensa. De exemplu, s-ar putea sa se teama ca vor experimenta un atac de panica la un concert sau in autobuz si ca nu vor putea sa iasa din multime sau sa coboare din autobuz pentru a se calma. Din acest motiv, evita lucruri precum plimbarile cu autobuzul, mersul la cinema si concertele, pentru ca frica a devenit foarte puternica.

​Simptomele agorafobiei

Copiii si adolescentii cu agorafobie se confrunta cu anxietate intensa, fie inaintea unei anumite activitati, fie in timpul activitatii, pe o perioada de cel putin sase luni. Copilul va incerca probabil sa evite sa se afle in situatii de care se teme.

Asadar, daca observi ca adolescentul tau evita sa plece de acasa pentru a petrece timp cu prietenii (lucru pe care obisnuia sa il faca des inainte) si nu isi mai doreste sa participe la orice activitati care ii cer sa fie departe de casa, este posibil ca acestea sa fie simptome de agorafobie.

Unul dintre cele mai frecvente moduri in care agorafobia se prezinta la copii si adolescenti, conform unui raport al Asociatiei pentru Anxietate si Depresie din America, este refuzul de a merge la scoala.

Activitatile comune de care se tem persoanele cu agorafobie includ:

  • folosirea transportului public;
  • a fi in spatii deschise (cum ar fi o piata mare sau un camp);
  • statul la coada sau intr-o multime;
  • a fi singur in afara casei.

De asemenea, persoanele cu agorafobie se tem adesea de spatiile inchise intunecate sau mici. Potrivit specialistilor, este posibil ca adolescentii si copiii mici care sufera de aceasta afectiune sa fi avut deja un atac de panica in situatia pe care incearca sa o evite. Ei evita aceasta situatie acum pentru a nu se mai confrunta cu experienta infricosatoare traita inainte.

Un atac de panica se caracterizeaza prin anxietate intensa si poate include urmatoarele simptome:

  • teama intensa;
  • batai rapide ale inimii;
  • senzatie de ameteala;
  • dificultati de respiratie;
  • tremuraturi;
  • frica de a muri, de a pierde controlul sau de a innebuni.

​Cum se trateaza agorafobia?

Terapia cognitiv comportamentala este cea mai utila pentru cei care se confrunta cu agorafobie, deoarece ajuta la invatarea modalitatilor de a face fata anxietatii. In cadrul acestei terapii, pacientii invata modalitati eficiente de a intra in situatii si medii de care s-au temut candva, fara a experimenta anxietate intensa. Ei vor invata, de asemenea, strategii care sa ii ajute sa gestioneze un atac de panica in cazul in care acesta apare. Cabinetul de psihiatrie pediatrica este adesea el mai bun loc pentru a invata aceste tehnici eficiente.

Agorafobia poate afecta grav calitatea vietii unui copil mic sau adolescent, mai ales daca acesta evita scoala si alte activitati in afara casei. Cu toate acestea, agorafobia nu trebuie sa-l impiedice sa se bucure de anii copilariei / adolescentei. Cunoasterea semnelor si simptomelor agorafobiei si urmarea unui tratament corespunzator sunt esentiale pentru parinti si copiii lor.

Afla mai multe detalii despre agorafobie pe www.mindmed.ro

Lasă un răspuns