Cum sa faci calatorii ieftine – indiferent de destinatie

calatorii ieftine

Mă întreabă lumea tot mai des care e secretul călătoriilor mele , cum reuşesc să plec în alta tara în fiecare lună.

Pentru cei care au venituri lunare generoase cheltuielile de călătorie nu sunt în mod deosebit o problemă. Deşi mi s-a spus de oameni cu venituri de 10 ori mai mari decât ale mele care se plâng că este scump să călătoreşti. Asta mi se pare mai degrabă proastă gestionare a banilor şi nu o scumpire a călătoriilor. La asta se rezumă, de fapt, tot „secretul” pentru calatorii ieftine.

Când ai microbul unor calatorii ieftine în sânge, să călătoreşti doar 1-2 săptămâni pe an va părea insignifiant. Păi cum să apuci tu să vezi măcar un sfert din cele aproape 200 de ţări cu doar o lună de concediu pe an? Ţi-ar trebui trei vieţi, minim! Nici nu mai vorbesc de timpul necesar pentru a putea să absorbi cultura locală, să înveţi limbă şi să-ţi mai faci şi nişte prieteni.

Economiseste pentru calatorii ieftine

În bugetul casei intră toate cheltuielile dintr-o lună: de la chirie, mâncare, haine, facturi, si asa mai departe. De unele cheltuieli nu te prea poţi atinge (de exemplu dacă chiria este prea mare nu poţi decât să te muţi în altă parte unde aceasta ar fi mai mică). Dar să zicem că nu poţi face asta – nu-ţi mai rămâne decât să „umbli” la celelalte tipuri de cheltuieli.

Nu am cine ştie ce abonamente de plătit prin casă – nu mai am cablu tv de jumătate de an, nu am telefon mobil personal şi nici fix. Faceţi o dată de curiozitate un calcul al cheltuielilor mai puţin necesare şi vedeţi la cât se ridică. Dacă aţi renunţa măcar la unele dintre ele v-ar rămâne mai mulţi bani pentru a călătorii sau alte pasiuni? Cam asta e întrebarea pe care trebuie să v-o puneţi.

calatorii ieftine si dese

Deplasarea

Pe unele rute de avion pur şi simplu nu ai ce face, decât să iei biletele foarte din timp sau să nimereşti vreo promoţie. Dacă poţi merge cu autocarul în loc să iei avionul, poţi lua şi asta în considerare. În ceea ce priveşte transportul local – există autobuze, trenuri şi metrou, nu-i musai să iei taxiul de fiecare dată. Cateodata e mai rentabil sa inchiriezi o masina pentru cateva zile daca ai mult de umblat. De exemplu daca vrei sa vizitezi cateva locuri care sunt la o distanta destul de mare intre ele, in aceiasi zi, e mai ieftin sa apelezi la serviciile unei firme inchirieri auto decat sa platesti 3-4 bilete de autobuz sau de tren.

Cheltuielile inutile

Alte cheltuieli sunt fie acele cheltuieli care n-au niciun rost (nu, cumparatul de suveniruri si cadouri pentru prieteni nu intră la categoria „necesităţi”), fie sunt facultative. Dacă vei plăti taxa de vizitare la toate bisericile/muzeele dintr-un oraş, atunci nu te mira că banii se duc foarte repede. În afară de anumite obiective turistice pe care îmi doresc foarte mult să le vizitez, prefer să mă plimb printr-un oraş, decât printr-un muzeu care nu mă interesează foarte tare.

Mâncarea

Dacă vei călători în străinătate şi vei lua masa la restaurant în mod regulat, aşteaptă-te la costuri destul de ridicate. Am încercat şi asta, e plăcut, dar nu e ceva fără de care să nu pot trăi. În ziua de azi găseşti aproape orice în super market-uri, chiar şi mâncare gătită. Nu sunt pretenţioasă, aşa că îmi fac de regulă aprovizionarea de prin magazinele locale. Hostelurile îţi pun la dispoziţie şi un frigider, acolo cam toată lumea mănâncă aşa, unii chiar îşi gătesc singuri.

Lasă un răspuns