5 detalii importante de care e necesar să ții cont la inițierea unei afaceri proprii

Îţi doreşti să ai independenţă de acţiune şi să devii propriul tău șef? Probabil că deja cunoști că o afacere proprie îţi oferă posibilitatea să-ţi organizezi singur timpul, să ai libertate de creaţie şi să-ţi foloseşti îndemânarea şi cunoştinţele pe care le deţii. Cele enumerate sunt factori motivanți pentru a dori să deții o afacere proprie. Însă acești factori pot să difere de la caz la caz, pentru că doar tu ştii care sunt lucrurile cu adevărat importante din viaţa ta.

Înainte de a-ți da frâu liber emoțiilor pe care cu siguranță le încerci, trebuie să știi că simplul fapt că ai găsit o nișă sau o idee genială și că îți dorești să ai succes nu este de ajuns pentru a pune pe picioare o afacere care să meargă. De fapt, statisticile arată ca un procent semnificativ dintre start-up-uri dau faliment în primii 2 ani de funcționare.

Și totuși sunt și cei mulți care reușesc. Un motiv real care determină succesul lor este respectarea, la inițierea businessului, a celor 5 reguli importante pe care le vom enumera în continuare:

1. Alege-ți un domeniu care să-ți placă la modul cel mai adevărat.

Odată ce iei decizia de a-ți lansa propria afacere, vei fi nevoit să investești extrem de mult timp și alte resurse în dezvoltarea ei, așa că este esențial să îți placă ceea ce vei face, fie acest lucru traductologia,  IT-ul sau apicultura, ca să poți găsi sens și satisfacție în activitatea pe care urmează să o desfășori.

2. Elaborează un plan de afaceri, în scris.

Planul de afaceri te va ajuta să îți clarifici conceptul de afacere și îți va oferi o hartă generală pe baza căreia vei investi în creșterea afacerii tale. Ideile și detaliile puse pe foaie îți vor consolida și viziunea. Nu este obligatoriu să faci din planul de afaceri o teză de doctorat, axează-te pe acele elemente esențiale ale planului care să te ajute real pe parcursul dezvoltării afacerii.

3. Cercetează piața de profil.

Pentru fundamentarea planului de afaceri, dar și pentru înțelegerea clară a domeniului, vei fi nevoit să faci o cercetare de piață, dar asta este doar începutul: ca să îți crești șansele de succes în afaceri este nevoie să devii un adevărat expert în domeniul ales. O sugestie de început ar fi să te înscrii în asociațiile profesionale de profil sau să participi la cursuri de dezvoltare de pe sectorul de interes.

4. Documentează-te la modul serios despre aspectele legale și fiscale ale viitoarei firme.

Probabil este cea mai puțin atractivă activitate a unui antreprenor, dar aspectele de legalitate și impozitare sunt esențiale, mai ales dacă nu ai alături un jurist și un contabil care să te consulte în privința normelor din domeniu, rapoartelor obligatorii, aparaturii fiscale necesare etc.

5. Inițiază-ți afacerea în timp ce ești încă angajat.

Fiind conștient de faptul că nicio afacere nu poate fi profitabilă din primul minut, este de preferat să te lansezi în afaceri în timp ce ai încă un job și o sursă stabilă de venit. În afară de faptul că vei putea pune și niște bani deoparte pentru investiții, existența jobului îți va oferi un oarecare confort și te va ajuta să te concentrezi pe aspectele vitale ale dezvoltării afacerii și nu doar pe asigurarea unor bani pentru propria supraviețuire. Devenind antreprenor adevărat, vei putea părăsi cu încredere locul de muncă.

Lasă un răspuns