Trebuie să recunoaștem că fiecare dintre noi ne-am întrebat cel puțin o dată, dacă ne place ce facem sau dacă suntem la locul potrivit. Poate uneori ne-am gândit că ne-ar fi mai bine în altă parte. Și nu neapărat în altă țară sau în altă companie, ci poate într-un domeniu nou. Multi am visat la reorientarea profesională, dar putini am si facut-o. Poate ne-a fost frică sau din alt motiv nu am urmat chemarea adevăratelor noastre pasiuni, iar dacă am face-o, cum ne-am simți?
Profesia nu poate fi detașată complet de individ pentru că aceste două elemente ale personalității se influențează reciproc. Viața profesională în mileniul III tinde să domine viața personală. Iar, calitatea primei o va influența în mod indirect pe cea de-a doua. De aceea, reorientarea profesională te poate speria.
Literatura, dar și practica demonstrează că o schimbare în viața profesională a fiecăruia dintre noi este întotdeauna binevenită. Ceea ce ne dorim la un moment dat este să ne promovăm, să avem parte de provocări mai mari la job. O parte dintre noi își doresc chiar să aibă mai multe responsabilități, să conducă echipe sau chiar instituții întregi.
În viața de zi cu zi, atunci când îți dorești o promovare și aceasta nu are loc din diverse motive, acest lucru îți creează numaidecât o stare de frustrare. Acest fapt atrage cu sine demotivarea și scăderea eficienței la locul de muncă. Și dacă această promovare nu a avut loc, există posibilitatea s-o prinzi mai târziu. Insă numai dacă îți dorești cu tot dinadinsul acest lucru. În cazul în care, însă, nu pui mult suflet pe chestiunea promovării, s-ar putea să tinzi mai mult către o altă perspectivă a vieții tale profesionale: reorientarea.
Cum poti face reorientarea profesională?
O formă de reinventare este să-ți schimbi domeniul de activitate. Dacă lucrezi în administrație poți să treci în producere sau servicii. Dacă ai spirit antreprenorial, poți să clădești un business încet, încet.
Spre deosebire de vechea școală a muncii care promova ieșirea la pensie din același loc de muncă oferit de Stat după absolvirea școlii profesionale, principiile capitaliste și economia globală susține și încurajează dezvoltarea multilaterală. Implicit, reorientarea profesională. Mai mult, în afară de ramura economică, chiar și psihologia muncii recomandă schimbarea domeniului profesional la fiecare 5-7 ani.
Revenind la ale noastre, o regulă de bază a reinventării profesionale este să nu pornești în acest proces fără un plan pentru următoarele luni, fără un buget de rezervă care să îți dea siguranță timp de minimum 6 luni și fără să fii convins că ceea ce vei face chiar îți va aduce satisfacție. Mai mult, discută cu oameni care au făcut deja asta; consultă-te cu profesioniști din domeniile care îți stârnesc interesul; află dacă aptitudinile tale sunt utile și ce obstacole ai putea întâlni dacă ai îndrăzni schimbarea; lucrează la imaginea ta și la mesajul pe care îl transmiți, profesional vorbind. Cu cât te poziționezi mai corect și mai deschis față de noul domeniu, cu atât ai mai multe șanse de reușită.
Reinventarea înseamnă control, organizare, curaj și libertate sau flexibilitate. Alegoric, este un proces asemănător cu rescrierea bios-ului la un laptop. Setarea unor noi „instrucțiuni profesionale” te vor provoca plăcut, mai mult decât probabil. Abordată corect, reinventarea profesională înseamnă îmbunătățire, adaptare la necesități mai palpitante, obiective noi, plăcute. Depinde doar de noi succesul acestui proces.