Conform specialistilor in psihiatrie pediatrica, exista cateva tipuri de tulburari de somn care pot aparea in timpul copilariei, preadolescentei si adolescentei. Unele tipuri de tulburari de somn sunt legate de anumite comportamente, in timp ce altele sunt cauzate de afectiuni neurologice sau de alta natura medicala.
Insomnia infantila
Insomnia infantila apare atunci cand un copil are dificultati in a adormi cel putin trei zile pe saptamana. Refuzul de a merge la culcare sau dificultatea de a adormi fara ajutorul unui parinte sau al unui obiect, cum ar fi o jucarie sau o patura preferata, sunt tipuri comune de insomnie in copilarie.
Sindromul fazei de somn intarziate
Sindromul fazei de somn intarziate, cunoscut si sub denumirea de sindromul “adolescentului adormit”, este o forma exagerata a schimbarii normale a ritmului circadian sau a ceasului biologic, care apare la sfarsitul copilariei sau la inceputul adolescentei.
Copiii cu aceasta tulburare nu pot sa adoarma pana la doua sau mai multe ore dupa ora lor normala de culcare, ceea ce le ingreuneaza trezirea la timp dimineata, cand trebuie sa se pregateasca pentru scoala sau alte activitati. Copiii cu sindromul fazei de somn intarziate tind, de asemenea, sa adoarma mult mai tarziu decat in mod normal in zilele de weekend.
Hipersomnia
Un copil sau un adolescent cu hipersomnie are somnolenta excesiva in timpul zilei. O afectiune care poate duce la hipersomnie este narcolepsia, o boala neurologica ce provoaca somnolenta frecventa in timpul zilei, o pierdere temporara a controlului muscular si halucinatii care apar pe masura ce copilul adoarme sau se trezeste.
Alte afectiuni care perturba somnul, cum ar fi sindromul fazei de somn intarziate sau apneea obstructiva in somn, pot provoca hipersomnie. Somnolenta excesiva in timpul zilei poate fi totodata un semn al unei comotii, epilepsiei sau altei probleme medicale. Diagnosticul corect este esential pentru identificarea celui mai bun tratament pentru hipersomnie la copii.
Parasomniile
Parasomniile sunt evenimente sau experiente fizice nedorite care sunt frecvente la copiii mai mici in timp ce acestia adorm, in timpul somnului profund sau in timpul trezirii.
Parasomniile comune – cum ar fi somnambulismul (trezirea intr-o stare confuza) si terorile nocturne (in care un copil devine brusc speriat in timpul noptii) – de obicei apar in timpul trezirii din somnul non-REM. In timpul somnului REM, copiii pot avea cosmaruri vivide. Unii copii nu isi pot misca temporar corpul sau capul in perioada dintre somn si veghe, iar altii au halucinatii pe masura ce incep sa se trezeasca din somn.
De mentionat ca somnul REM se refera la faza somnului in care se produc cele mai numeroase si intense vise si se remarca prin miscarea rapida a ochilor.
Apneea obstructiva in somn
Apneea obstructiva in somn interfereaza cu respiratia copilului in timpul somnului. Copiii cu aceasta afectiune sforaie sau gafaie dupa aer si se trezesc frecvent pe parcursul noptii. Este o problema frecventa la copiii care au amigdalele sau adenoidele marite sau la cei care au probleme structurale ale fetei sau capului, cum ar fi buza despicata.
Apneea obstructiva in somn poate aparea si la copiii cu tulburari neuromusculare, cum ar fi distrofia musculara, care slabeste muschii implicati in respiratie.
Informatii oferite cu ajutorul celor de la Mindmed.ro