Afacere proprie – detalii importante de care să ții cont

afacere proprie

Îţi doreşti să ai independenţă de acţiune şi să devii propriul tău șef? Probabil că deja cunoști că o afacere proprie îţi oferă posibilitatea să-ţi organizezi singur timpul. Poti să ai libertate de creaţie şi să-ţi foloseşti îndemânarea şi cunoştinţele pe care le deţii. Cele enumerate sunt factori motivanți pentru a dori să deții o afacere proprie. Însă acești factori pot să difere de la caz la caz, pentru că doar tu ştii care sunt lucrurile cu adevărat importante din viaţa ta.

Înainte de a-ți da frâu liber emoțiilor pe care cu siguranță le încerci, trebuie sa stii cateva lucruri. Si anume că simplul fapt că ai găsit o nișă sau o idee genială și că îți dorești să ai succes nu este de ajuns. De fapt, statisticile arată ca un procent semnificativ dintre start-up-uri dau faliment în primii 2 ani de funcționare.

Și totuși sunt și cei mulți care reușesc. Un motiv real care determină succesul lor este respectarea, la inițierea businessului, a celor 5 reguli importante pe care le vom enumera în continuare:

Alege un domeniu care să-ți placă cu adevărat

Odată ce iei decizia de a-ți lansa o afacere proprie, vei fi nevoit să investești extrem de mult timp și resurse în dezvoltarea ei. Astfel, este esențial să îți placă ceea ce vei face, fie acest lucru traductologia, IT-ul sau apicultura. Asta ca să poți găsi sens și satisfacție în activitatea pe care urmează să o desfășori.

Elaborează un plan de afaceri, în scris

Planul de afaceri te va ajuta să îți clarifici conceptul de afacere. Acesta îți va oferi o hartă generală pe baza căreia vei investi în creșterea afacerii tale. Ideile și detaliile puse pe foaie îți vor consolida și viziunea. Nu este obligatoriu să faci din planul de afaceri o teză de doctorat, axează-te pe acele elemente esențiale ale planului care să te ajute real pe parcursul dezvoltării afacerii.

afacere proprie

Cercetează piața de profil

Pentru fundamentarea planului de afaceri, dar și pentru înțelegerea clară a domeniului, vei fi nevoit să faci o cercetare de piață, dar asta este doar începutul: ca să îți crești șansele de succes în afaceri este nevoie să devii un adevărat expert în domeniul ales. O sugestie de început ar fi să te înscrii în asociațiile profesionale de profil sau să participi la cursuri de dezvoltare de pe sectorul de interes.

Documentează-te despre aspectele legale și fiscale 

Probabil este cea mai puțin atractivă activitate a unui antreprenor. Totusi, aspectele de legalitate și impozitare sunt esențiale. Mai ales dacă nu ai alături un jurist și un contabil care să te consulte în privința normelor din domeniu. Trebuie sa cunosti rapoartele obligatorii, aparaturile fiscale necesare etc.

Inițiază-ți o afacere proprie în timp ce ești încă angajat

Fiind conștient de faptul că nicio afacere nu poate fi profitabilă din primul minut, este de preferat să te lansezi în afaceri în timp ce ai încă un job. În afară de faptul că vei putea pune și niște bani deoparte pentru investiții, existența jobului îți va oferi un oarecare confort. Te va ajuta să te concentrezi pe aspectele vitale ale dezvoltării afacerii. Devenind antreprenor adevărat, vei putea părăsi cu încredere locul de muncă.

Lasă un răspuns