Alunite – de ce apar si cum poti scapa de ele?

cauze de aparitie pentru alunite

Multi dintre noi avem alunite pe corp sau chiar pe fata. Fie ca sunt intr-un numar mai mare sau fie ca sunt doar cateva, nu exista om care sa nu aiba macar o alunita. V-ati intrebat vreodata de ce apar ele si daca putem avea probleme din cauza lor?

Ei bine…astazi o sa vorbim putin despre asta.

Alunitele nu ne incomodeaza cu nimic. Pot avea forme si marimi diferite si pot face parte din aspectul nostru estetic. Exista uneori unele probleme grave care se datoreaza alunitelor. Unele dintre acestea apar inca de la nastere, pe cand altele apar pe parcurs in general pana la varsta de 30 de ani.

De regula, alunitele apar atunci cand te expui prea mult la soare. Uneori, aparitia alunitelor se datoreaza si modificarilor hormonale, asa incat la pubertate tind sa apara intr-un numar cat mai mare, in timpul sarcinii se vor inchide la culoare, iar peste varsta de 50 de ani, se vor estompa complet.

De obicei, alunitele sunt benigne, dar aveti grija pentru ca poti fi periculoase si pot evolua in melanoame, altfel spus – cancer de piele. Este foarte important sa va monitorizati pentru a preveni depistarea tarzie a unei astfel de probleme.

Cum scapi de alunite?

In functie de tipul unei alunite, medicul dermatolog va alege cea mai buna varianta de indepartare a acesteia. Iata care sunt cele mai intalnite metode de a scapa de acestea.

  • excizie (taiere) este pentru alunitele de la suprafata. Acest lucru se realizeaza cu un bisturiu sau o foarfeca chirurgicala.
  • inghetarea prin utilizarea de nitrogen lichid. Aceasta metoda nu este dureroasa si se vindeca foarte rapid.
  • cauterizarea prin ardere poate fi putin mai dureroasa si poate chiar lasa mici semne.
  • laser-terapia este una dintre cele mai benefice solutii. Aceasta reprezinta o metoda non-invaziva si complet lipsita de durere pentru indepartarea alunitelor.

 

Lasă un răspuns