Am sindrom de tunel carpian. Ar trebui sa ma operez?

Daca tocmai ai fost diagnosticat cu sindrom de tunel carpian (STC), cu siguranta iti doresti sa ai parte de cel mai bun tratament pentru a te recupera cat mai curand posibil. Evident, cel mai bine este sa urmezi recomandarea medicului specialist in chirurgia mainii, insa este bine sa stii ce optiuni de tratament exista pentru aceasta neuropatie a nervului median.

​Ce optiuni de tratament exista pentru sindromul de tunel carpian?

  • Interventia chirurgicala;
  • Tratament conservator: odihna mainii, medicamente, purtarea unei atele pentru incheietura mainii, fiziokinetoterapie si injectii cu substante cu rol antiinflamator.

​Ce este important de stiut

Tratamentele la domiciliu pot fi tot ce ai nevoie daca ai avut simptome usoare pentru o perioada scurta de timp. Este posibil sa iti poti ameliora sindromul de tunel carpian cu odihna, gheata, medicamente si atela pentru incheietura mainii. Sau poate ca te-ar ajuta injectiile cu corticosteroizi. De asemenea, sedintele de fiziokinetoterapie pot da rezultate semnificative in ameliorarea simptomelor sindromului de tunel carpian in stadiu incipient. Operatia poate fi o alegere mai buna daca te confrunti cu simptome foarte suparatoare de mult timp.

Chirurgia pentru sindromul de tunel carpian iti poate oferi doar o mica usurare daca simptomele sunt cauzate de alte probleme de sanatate, cum ar fi artrita reumatoida, hipotiroidismul sau diabetul. Tratarea acestor afectiuni face adesea ca simptomele sindromului de tunel carpian sa se amelioreze sau sa dispara. Dar, in unele cazuri, este posibil sa ai nevoie de o interventie chirurgicala.

Uneori este necesara o interventie chirurgicala pentru a preveni deteriorarea permanenta a nervilor. Probabil ca ai nevoie de o electromiografie (EMG) pentru a vedea cat de mult este afectat nervul median.

Simptomele sindromului de tunel carpian la femeile insarcinate dispar adesea dupa nastere. Pot totusi sa persiste in primii doi ani dupa nastere, deoarece incheietura mainii va fi intens folosita in activitati precum ridicarea copilului.

​Ce presupune tratamentul chirurgical pentru sindromul de tunel carpian?

Interventia chirurgicala elimina definitiv presiunea asupra nervului median de la incheietura mainii. Aceasta este, de fapt, singura metoda care trateaza STC, metodele conservatoare ajutand doar la ameliorarea simptomelor.

Operatia se numeste decompresia tunelului carpian si presupune taierea ligamentului carpian transvers pentru a reduce presiunea asupra nervului median.

Se poate face in doua moduri:

  • operatie deschisa: medicul specialist in chirurgia mainii face o mica taietura (incizie) in palma mainii;
  • chirurgie endoscopica: medicul face o mica incizie in incheietura mainii sau o incizie mica in incheietura mainii si una in palma. El va introduce un tub subtire cu o camera atasata (endoscop) in incizie. Instrumentele chirurgicale sunt introduse impreuna cu endoscopul.

Metoda cea mai recomandata este operatia deschisa. In cadrul acesteia, chirurgul de mana face o incizie minima (de circa 2 cm), avand un abord sigur (evita lezarea nervului in timpul manevrei de sectionare a ligamentului), o decompresie corecta, lasand in urma o cicatrice ce devine aproape invizibila dupa vindecare. Interventia dureaza circa 15-20 de minute si nu este nevoie de spitalizare (pacientul va petrece cel mult doua ore in clinica).

La trei saptamani de la efectuarea interventiei chirurgicale, pacientul isi poate relua activitatile obisnuite.

Informatii furnizate cu ajutorul domnului doctor Vladislav Gyebnar

Lasă un răspuns