Angajari in judet – ce zone ofera cele mai multe locuri de munca?

angajari in judet

Piata muncii din Romania este una oarecum atipica. Pe de o parte exista o multime de someri care sunt sustinuti cu buget de la stat, iar pe de alta parte sunt foarte multe locuri de munca. Se fac angajari in judet in marile zone ale tarii.  O simpla analiza a site-urilor de joburi dezvaluie ca se fac suficiente angajari in judetul Brasov, in judetul Cluj si evident, in capitala. Cum stau celelalte judete la acest capitol, insa?

Angajari in judet – unde sunt locuri de munca?

Asa cum am amintit, judetele mari sunt in top atunci cand vine vorba despre oferte de locuri de munca.

Pe primul loc se afla Bucurestiul, care are zilnic peste 6000 de oferte destinate profesionistilor. La o destul de mare distanta, insa cat se poate de justificabila dat fiind numarul de locuitori se afla Clujul, cu 2000 de oferte de joburi publicate in fiecare zi. Angajari in judet cu 2000 de locuri de munca ofera si Timisoara. Brasovul ajunge la aproape 1500, la egalitate cu judetul Iasi. In top mai intra si Sibiu, Arad si Constanta, insa aceste judete nu depasesc 1000 de locuri de munca zilnic.

Este bine de stiut ca aceste cifre se refera doar la joburile calificate, pentru care este nevoie de o pregatire serioasa. In cazul joburilor pentru necalificati lucrurile stau mult mai bine.

Care sunt principalele domenii in care se fac angajari?

Exista cateva domenii care se evidentiaza pe piata muncii prin nevoia constanta de forta de munca:

  • Domeniul IT. Cei care au studii in programare, dezvoltare web si management IT isi pot gasi cu usurinta locuri de munca bine platite, in conditiile in care la nivelul intregii tari sunt peste 4000 de oferte, care mai de care mai interesante. Daca dintre cele 4000 nu este niciuna de interes, exista multe firme din strainatate care cauta sa angajeze romani.
  • Domeniul medical. Numarul locurilor de munca in domeniul medical sunt mai putine, insa numarul profesionistilor din medicina este si el mai mic. In principiu, sunt cateva sute de anunturi care vizeaza asistenti, medici si farmacisti.
  • Domeniul HoReCa. Bucatarii, ospatarii si barmanii au si ei suficient de multe optiuni de angajare, multe la restaurante de top din marile orase ale tarii. Pe site-urile de joburi exista peste 350 de anunturi ce vizeaza acest domeniu.

Care sunt motivele pentru care exista inca o multime de someri?

Asa cum am amintit, desi numarul locurilor de munca este destul de mare, numarul somerilor din Romania este si el destul de mare. Motivele pentru aceasta discrepanta sunt numeroase:

  • Unitatile de invatamant ofera o pregatire care nu este in concordanta cu ceea ce se intampla pe piata muncii;
  • Cei cu adevarat profesionisti aleg sa plece in afara tarii, pentru a lucra pentru sume mai mari de bani;
  • Ajutorul social oferit celor fara venituri este o plasa de siguranta care asigura confort si care nu motiveaza oamenii sa isi gaseasca un loc de munca. De cele mai multe ori, salariile pentru locurile de munca necalificate sunt cu 40-50% mai mari decat ajutoarele sociale, iar majoritatea oamenilor prefera sa primeasca ajutorul de la stat si suplimentar sa faca diverse munci ziliere.

 

Lasă un răspuns