Animale de companie – sfaturi utile

animale de companie

Din vremuri străvechi omul a simțit nevoia de a avea în preajma sa animale de companie. Fie din curiozitate și plăcere, fie din anumite interese economice sau de securitate. Animalele domesticite pentru a deveni companii plăcute și utile au rămas favoritele multor amatori de patrupede. La ora actuală foarte multă lume deține unul sau mai multe în propria casă/curte.

După cum cunoaștem, cele mai răspândite animale de companie în civilizația europeană sunt pisicile și câinii. Aceste două specii de patrupede pot deveni companii cu adevărat plăcute, dacă deținătorul respectă regulile elementare de îngrijire a lor.

Plăcerea de a avea ca animal de companie un cățel sau o pisica te va costa. Aici avem în vedere nu doar cheltuielile pentru hrană, igienă, medicamente și celelalte asemenea, ci vorbim de costuri mult mai mari în cazurile în care sunt neglijate anumite obiceiuri.

Animale de companie cu probleme de comportament

Amatorii și crescătorii de câini și pisici recomandă ca atunci când cățelul caută să își satisfacă pofta de săpat, zgârâind podeaua din casă, să oferim câinelui 1-2 ore la diferite intervale de timp, afară. Il poti scoate pe un teren cu iarbă, pentru a-și face plăcerile date. Cu alte cuvinte, un regim zilnic de plimbare pe afară este inevitabil în cazul cățeilor. De altfel, s-ar putea să nu ne ajute prea mult nici cantitățile de ceară pentru lemn cu care vom încerca să mascăm zgârăieturile rămase.

O altă problemă des întâlnită este cea a băii. Deși nu este universal valabil, multor câini nu le place să fie îmbăiați. Sunetul dușului și apa care îi învăluie atunci când li se face baie îi poate face să se simtă total inconfortabil. În aceste cazuri stăpânilor nu le rămâne decât să își adapteze operațiunea într-un mod care să deranjeze mai puțin.

Alte probleme cum ar fi năpârlirea puternică, lătratul continuu sau prezența anumitor comportamente stranii la câini, trebuie rezolvate împreună cu medicul veterinar. El se poate expune asupra problemelor date și poate recomanda anumite metode de tratare.

În cazul pisicilor, o problemă aproape identică este cu zgârâiatul suprafețelor. Doar că în cazul pisicilor este vorba de suprafețele textile ale mobilei. În cazul dat specialiștii recomandă scurtarea ușoară a ghearelor felinei și pregătirea unui loc special amenajat pentru satisfacerea nevoii de întindere.

Atât cățeii cât și pisicile pun deseori probleme stăpânilor săi, însă o persoană cu o mare atracție pentru acești prieteni mai mici va ști să găsească întotdeauna soluții pentru orice situație. Deținerea unor animale de companie este o alegere făcută cu responsabilitate. Iar odată făcută, ea trebuie îndeplinită cum se cuvine.

Lasă un răspuns