Bijuteriile de argint, folosite ca inlocuitor pentru aur

Printre primele metale pretioase descoperite, argintul nu numai ca a inceput a fi folosit pentru prima data in ustensilele de uz casnic, ci si in realizarea bijuteriilor, inca din perioada imperiului bizantin, fenician si egiptean. Cu exceptia mercurului lichid, argintul este considerat ca cel mai luminos metal, intrecand cu succes chiar si aurul, un metal mult mai ridicat ca valoare, insa in continua scadere in preferintele publicului. Mai mult decat atat, argintul poate fi lustruit in asa fel incat stralucirea obtinuta sa nu poata fi egalata nici macar de celebra platina, de aici si denumirea sa din latinescul “Argentum” (Ag.), in traducere, “Alb si Stralucitor”.

Prin urmare, devenit deja un inlocuitor pretios al aurului, argintul este combinat cu cuprul, pentru o mai mare rezistenta. Finisajul argintului joaca un rol important in buna calitate a piesei finale, astfel ca acesta poate fi extrem de lustruit sau mat. Obtinut cu ajutorul unui abraziv special, finisajul argintului poate fi, de asemenea, periat, satinat sau mai putin mat, sablat (un mat mai dur), oxidat (cunoscut si sub denumirea de innegrire chimica) si antic (odata cu trecerea timpului, acesta poate capata un aspect mai vechi).

Considerat de catre unele persoane drept imbinare intre elemente deosebite de arta, istorie, chimie si mecanica, argintul folosit in bijuterii poata da viata unor piese mult mai frumoase si reusite, comparativ cu cele realizate din aur sau platina.

In plus, in comparatie cu aurul, purtarea bijuteriilor din argint ofera anumite beneficii asupra sanatatii, recunoscandu-i-se importante calitati de vindecare. Un alt avantaj al bijuteriilor de argint este acela ca, acestea nu pot aparea niciodata ca piese vulgare sau de prost gust, ceea ce nu se poate spune si despre bijuteriile masive din aur, care exprima opulenta si deseori, vulgaritate. Este demonstrat inca o data ca stralucirea calda a aurului piinele din argint me 2 youerde teren in fata lucirii reci a argintului.

Pentru o intretinere si ingrijire cat mai eficienta, cu rezultate pe termen lung, bijuteriile de argint nu trebuie tinute impreuna cu cele din aur. Este recomandata evitarea contactului intre acestea. Mai mult decat atat, acestea pot fi pastrate in saculete de panza separate, iar daca nu este posibil, acestea pot fi inlocuite cu servetele din hartie. Chiar daca impreuna formeaza o pereche, cerceii de argint trebuie pastrati in mod separat, fiecare intr-un saculet de panza. Acorda atentie si bratarilor si lanturilor de argint curbate, avand grija ca intotdeauna acestea sa fie intinse. Pentru ca totul sa fie cat mai uosr, pastreaza recipientele sau cutiutele in care acestea se prezinta.

 

Lasă un răspuns