Cauciucuri de iarna: cat de eficiente sunt in conditii extreme?

cauciucuri de iarna

Prima ninsoare este o bucurie pentru cei mici insa poate sa provoace adevarate cosmaruri pentru soferi. Poleiul, gheata si stratul de nea pot produce pagube insemnate pentru toti cei care evita sa isi echipeze asa cum trebuie automobilul.

Exista o multime de mituri, de sfaturi si de informatii care circula printre soferi in legatura cu condusul pe timp de iarna si cauciucuri de iarna. Daca vrei sa fii in siguranta insa, trebuie sa respecti cateva reguli de aur.

 

cauciucuri de iarna

Cauciucurile de iarna – indispensabile

Prima regula este aceea de a-ti echipa automobilul cu anvelope de iarna. Realizate dintr-o compozitie speciala pentru temperaturile joase, anvelopele de iarna se comporta intr-un mod exemplar pe gheata. Acestea sunt mult mai aderente decat varianta destinata anotimpului cald si ofera o siguranta mai mare. Explicatia este simplu: Anvelopele de iarna sunt realizate dintr-un material care nu se intareste in momentul in care apare primul inghet.

In cazul celor de vara, prima temperatura negativa le poate transforma intr-o adevarata roata de piatra, care sa se comporte exact ca o sanie pe suprafetele alunecoase. Chiar si cu anvelope de iarna, atentia trebuie sa fie una sporita, deoarece nu sunt intocmai niste senile, asadar, pot genera si ele o multime de probleme.

Lanturile, de nelipsit

Pe langa niste cauciucuri de iarna, este indicat sa iti dotezi masina si cu o pereche de lanturi. Acolo unde cauciucul nu face fata ghetii, lantul poate sa isi intre serios in rol si sa te scoata dintr-o situatie extrem de neplacuta. Lanturile trebuie sa fie montate pe rotile puntii motoare, in cazul unei masini normale sau pe toate cele 4 roti in cazul unei masini 4×4 si trebuie sa fie folosite doar in zonele in care carosabilul este acoperit de zapada sau de gheata. In cazul asfaltului uscat acestea trebuie sa fie indepartate, deoarece uzeaza cauciucurile, cresc zgomotul la rulare si fac masina mult mai greu de manevrat.

Stilul de condus, foarte important

Nu este suficient sa iti dotezi masina cu elemente de siguranta pentru iarna, precum cauciucuri de iarna. Trebuie sa te asiguri ca o conduci intr-un mod cat se poate de eficient si de sigur. Pe langa adaptarea vitezei la conditiile de drum, este indicat sa eviti pe cat posibil folosirea franelor atunci cand asfaltul este acoperit de gheata. Frana de motor este cea care poate sa faca o treaba mult mai buna intr-o astfel de situatie.

Daca detii un automobil nou, dotat cu ABS, frana poate sa fie totusi eficienta, fara sa produca riscuri. Este bine sa te informezi insa in legatura cu dotarile pe care le are masina pe care o conduci.

Lasă un răspuns