Tot ce nu stiai despre fistic

fistic

Fisticul este o nuca pe placul multor persoane. Este delicioasa si sanatoasa si are putine calorii. Are atat beneficii pentru sanatate cat si pentru infrumusetare.

Fisticul are o textura cremoasa si face minuni pentru sanatatea inimii. Cel mai mare exportator de fistic este China si marii chefi il folosesc in moduri din ce in ce mai inventive.

In prezent liderul mondial al productiei fisticului sunt Statele Unite ale Americii.  In 2009 Iranul trona insa a fost depasit in 2010 de Statele Unite ale Americii. Vanzarile sunt formidabile iar exporturile in ultima perioada s-au dublat, ajungandu-se pana la aproximativ 122 kg de fistic pe an.

Alege fistic in loc de alte gustari

Fisticul este nuca ce are cele mai putine calorii, o singura boaba avand 3 calorii. Acesta contine mult potasiu si reduce nivelul hormonului stresului, adica cortizolul.

Daca mananci in mod regulat fistic, nivelul colesterolului se regleaza si de asemenea se reduce considerabil riscul de cancer. Fisticul este si o sursa excelenta de fitosteroli. Fistosterolii sunt compusi din plante ce reduc nivelul colesterolului. Aceasta nuca mai cotine si antioxidant care combate cancerul, si chiar si beta-caroten si luteina de unde provine si culoarea verde a fisticului.

Fisticul poate fi folosit chiar si drept sursa regenerabila. In anul 2014, Turcia a incercat sa incalzeasca un intreg oras cu ajutorul cojilor de fistic. Importanta unei astfel de surse de energie este de necontestat. In primul rand, cojile oricum se arunca. In al doilea rand, prin implementarea unui program de colectare, se pot strange tone.

Prin utilizarea ca sursa de ardere a cojilor de fistic se va reduce serios consumul de material lemnos. Inevitabil, vor scadea distrugerile zonelor impadurite.

Trebuie sa stiti ca fisticul rosu nu exista in natura. Importatorii de fistic vopsesc deseori nucile in verde si rosu pentru a ascunde petele care rezulta din metodele traditionale de recoltare.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns