Ce trebuie sa stii despre turnarea fundatiei unei case?

Atunci cand alegi sa iti construiesti casa in regim propriu, unul dintre cele mai importante elemente pe care trebuie sa le ai in vedere este fundatia. Aceasta sustine intreaga constructie si in cazul unor cutremure sau al unor incarcari foarte mari, transmite toate incarcarile mai departe, catre pamant. Pentru realizarea unei fundatii corecte este important sa se faca o multime de lucrari de evaluarea solului, excavatii si masuratori. Iata care sunt cele mai importante lucrari:

  1. Evaluarea solului. Primul pas in realizarea fundatiei este evaluarea solului. Acest pas va oferi date legate de tipul solului si automat, date legate de modul in care trebuie sa fie realizata fundatia si marimea acesteia.
  2.  Pregatirea terenului. Este un proces care implica indepartarea vegetatiei sau a eventualelor fundatii mai vechi, resturi de constructii, etc.
  3. Trasarea fundatiei. Este un alt pas important, care implica masurarea zonelor in care urmeaza sa fie realizata fundatia. Trasarea fundatiei poate fi facuta de catre un tompometrist, care asigura date cat se poate de exacte si ofera masuratori pe baza unui proces verbal sau poate fi facuta manual, ceea ce este ceva mai dificil, insa mai ieftin. Trasarea manuala implica amplasarea unor tarusi si trasarea terenului cu sarme sau sfori.
  4. Saparea fundatiei. Se poate face in doua feluri: fie se face o sapatura generala cu ajutorul unui buldoexcavator, fie se fac santuri. Santurile sunt folosite cel mai adesea pentru constructia caselor si trebuie sa fie sapate conform topografiei terenului.
  5. Turnarea fundatiei. Dupa ce s-au facut toate sapaturile urmeaza procesul de turnare, care este cel mai important. Primul strat de beton se toarna in asa fel incat sa se elimine orice neregularitate a terenului, iar pe acest strat se monteaza stalpii fundatiei. Este recomandat sa se foloseasca un beton cat mai rezistent, obtinut cu ajutorul unei betoniere sau adus dintr-o statie de betoane.

Ulterior turnarii, betonul trebuie sa fie compactat in asa fel incat sa se elimine toate golurile de aer. Compactarea se face manual, cu ajutorul unei lopeti sau mecanic, prin vibrare. De asemenea, trebuie sa se armeze fundatia cu armaturi din otel care vor oferi o rezistenta cat mai mare a structurii. Armarea fundatiei coincide, de regula, cu armarea stalpilor de rezistenta ai viitoarei constructii.

 

Lasă un răspuns