Cu ce se remarca judetul Brasov?

judetul Brasov

Judetul Brasov este plasat in zona central – estica a Romaniei. Se invecineaza cu judetul Arges la sud-vest, judetul Dambovita la sud, judetul Prahova la sud-est, judetul Buzau in partea de sud-est, judetul Covasna la est, judetul Harghita la nord, judetul Mures la nord-vest si cu judetul Sibiu la vest. Suprafata judetului este de 5363,1 km2, adica 2,2% din suprafata tarii. Structura administrativa a judetului Brasov cuprinde 10 orase, 48 comune si 149 sate. Resedinta judetului este  reprezentata de catre Municipiul Brasov.

Pe suprafata judetului Brasov se evidentiaza patru unitati structurale. Dintre acestea, trei unitatii structurale apartin lantului carpatic si o unitate structurala apartine Depresiunii Transilvaniei.Unitatea cristalino-mezozoica este alcatuita din roci cristaline (filite, sisturi sericito-cloritoase, cuartite, gnaise oculare, amfibolite), care sunt acoperite partial sau in totalitate de un invelis sedimentar mezozoic (calcare, conglomerate, sisturi argiloase, marne, gresii).

Componenta solului in judetul Brasov

Unitatea flisului cretacic este formata din conglomerate, gresii, marno-calcare, marne, sisturi argiloase, dezvoltandu-se numai in masivele situate la est de Valea Prahovei. Unitatea structurala vulcanica, care s-a format in urma eruptiilor neogene, cuprinde doar cateva culmi cu aglomerate andezitice ce prelungesc Muntii Harghita catre Depresiunea Homoroadelor si rocile bazaltice din nord-estul Muntilor Persani.

judetul brasov

In zona judetului Brasov, solurile sunt variate si complexe. In zona montana se intalnesc mai multe tipuri de soluri: soluri hunicosilicatice de pajisti alpine, podzoluri humico-feriiluviale si soluri brune criptopodzolice, soluri brune acide si soluri brune podzolice, soluri brune acide  si local, soluri podzolice, argiloiluviale, soluri brune cumezobazice si soluri brune podzolice. In depresiuni gasim soluri brune, soluri brune-galbui si podzolice, iar in lunci intalnim soluri aluviale. De asemenea, pe teritoriul judetului mai intalnim si alte soluri, precum solurile pseudorendzinice, regosolurile, solurile brune acide.

Daca vrei sa citesti mai mult despre acest subiect va trebui sa astepti pana maine cand vom publica continuarea articolului inclusive multe informatii interesante si util. In plus avem pentru voi cateva informatii de calitate despre cele mai bune firme de foraje din Judetul Brasov si unde pot fi gasite aceste. Vrei sa stii unde poti gasii preturi pentru foraje puturi apa? Pentru a afla citeste articolul “Judetul Brasov – Continuare”

Lasă un răspuns