Cum sa asiguri calitatea produselor agricole?

calitatea produselor agricole

Calitatea produselor agricole finale este foarte importanta pentru ca agricultura sa isi poata continua activitatea. De asemenea, calitatea produselor este important pentru noi, cei care le consuma, pentru ca ne pot afecta in anumit mod sanatatea. De aceea, agricultorii ofera o atentie sporita activitatilor de intretinere si ingrijire a culturii. Prin aceste lucrari de ingrijire, creste productia de produse calitative, scade rata deseurilor si se asigura o mai buna functionare a eco-sistemului.

 Cum asigura agricultorii calitatea produselor agricole?

Pentru ca produsul final sa fie unul de calitate si sanatos, trebuie sa se aiba in vedere lucrari incepand de la etapa de pregatire a solului pana la cea de distributie catre cumparatori.

  1. Pregatirea solului prin diverse lucrari.Asigurarea tututor lucrarilor care contribuie la afanarea, curatarea si fertilizare solului. Cateva lucrari de acest gen sunt: aerisirea si incalzirea solului, distrugerea buruienilor, asigurarea unei cantitai de apa necesara, asigurarea substantelor nutritive potrivite culturii, lucrari de plantare, etc.
  2. Achizitionare unor seminte legume de calitate de la un magazin agricol profesional.
  3. Folosirea pesticidelor pentru combatarea daunatorilor si a buruienilor. Solul este tratat in primul rand cu nematocide pentru sterilizare si fertilizanti in cazul in care nu este suficient de fertil. Dupa ce semintele au fost plantate, de-a lungul timpului, cultura este tratata cu erbicide, insecticide sau moluscocide sau fungicide. Acestea sunt pentru combaterea daunatorilor, bolilor si buruienilor care pot afecta grav calitatea plantatiei.
  4. Gestionarea unei productii si culture durabile. Acest lucru se realizeaza prin respect, cunostinte si responsabilitate in ceea ce priveste mediul inconjurator. Pentru acest lucru s-au dezvoltat strategii si actiuni de protejare a culturii, fara a se folosi pesticidele si alte substante. De aceea, exista agricultori care folosesc resursele naturale si materia organica pentru lucrarile de intretinere.
  5. Procesul de ambalare dupa recoltare. Dupa ce a fost stransa recolta, pentru agricultorii care vand produsele unor magazine, urmeaza procesul de ambalare. Ambalarea ajuta la conservarea integritatii alimentare si a caracteristicilor nutritionale.
  6. Evaluarea unor conditii biologice, chimice si fizice ale produselor. Aceste evaluari se refera la existenta unui risc de contaminare, umiditate, ventilare, tipul de ambalaj folosit, etc.
  7. Aplicarea unei agriculturi de precizie. Modalitatile de optimizare a procesului de productie s-au dezvoltat in ultimul timp, folosind tehnici si echipamente performante. Astfel, sunt preluate si analizate date legate de clima, vreme, tipul de sol, etc. Colectarea unor astfel de informatii sunt utile pentru cei care se ocupa de agricultura deoarece pot sti din timp ce ingrasaminte sau pesticide sa aplice sau carei culture este favorabila clima.

 

Lasă un răspuns