Efectele psihologice ale divortului asupra copiilor

Pe masura ce o casnicie se destrama, parintii tind sa isi puna intrebarea: “Ar trebui sa ramanem impreuna pentru copii?” Alti parinti considera ca divortul este singura lor optiune.

Si, in timp ce toti parintii pot avea o multime de griji – de la viitorul situatiei lor de viata la incertitudinea aranjamentului de custodie – s-ar putea sa-si faca griji cel mai mult cu privire la modul in care copiii vor face fata divortului.

Asadar, care sunt efectele psihologice ale divortului asupra copiilor? Depinde. In timp ce divortul este stresant pentru toti copiii, unii dintre ei fac fata acestei situatii mai bine decat altii.

Vestea buna este ca parintii pot lua masuri pentru a reduce efectele psihologice ale divortului asupra copiilor. Conform specialistilor in psihiatrie pediatrica, exista cateva strategii pe care parintii le pot aborda pentru a-si ajuta copiii sa se adapteze mai bine schimbarilor aduse de divort.

Primul an este cel mai greu.

Dupa cum te-ai putea astepta, cercetarile au descoperit ca micutii sufera cel mai mult in primul an sau in primii doi ani dupa divort. Insa dupa aceasta perioada de timp, multi copii par sa se redreseze, sa se obisnuiasca cu schimbarile in rutinele lor zilnice si sa se simta confortabil cu noua situatie a familiei lor. Altii insa nu par sa se intoarca cu adevarat la “normal”. Cei care nu reusesc sa accepte faptul ca parintii lor s-au despartit pot intampina probleme in cursul dezvoltarii lor, eventual chiar de-a lungul intregii vieti.

Impactul emotional al divortului

Divortul creeaza tulburari emotionale pentru intreaga familie, dar pentru copii, situatia poate fi destul de infricosatoare, confuza si frustranta.

De multe ori, copiii mici se lupta sa inteleaga de ce trebuie sa se imparta intre doua case. S-ar putea sa se ingrijoreze ca, daca parintii lor pot inceta sa se iubeasca unul pe altul, intr-o zi vor inceta sa ii iubeasca si pe ei.

Foarte multi dintre copiii cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani cred ca divortul este cauzat din vina lor. S-ar putea sa se teama ca s-au comportat gresit sau pot presupune ca au facut ceva ce a dus la destramarea familiei lor.

Adolescentii pot deveni destul de furiosi din cauza divortului si a modificarilor pe care le creeaza. Acestia tind, de multe ori, sa isi acuze unul dintre parinti de dizolvarea casatoriei.

Desigur, fiecare situatie este unica. In circumstante extreme, copiii se pot simti usurati de separare – daca divortul inseamna mai putine certuri si mai putin stres.

Stresul legat de divort

De obicei, divortul presupune pierderea contactului zilnic dintre copii si unul dintre parinti – cel mai adesea tatii. Scaderea acestui contact afecteaza legatura dintre parinte si copil si, potrivit unui studiu efectuat in 2014, cercetatorii au descoperit ca multi copii se simt mai apropiati de tati dupa divort.

Divortul afecteaza, de asemenea, relatia copilului cu parintele custodial – cel mai adesea mamele. Ingrijitorii primari raporteaza adesea niveluri mai mari de stres asociate parentingului unic.

Un alt studiu publicat in 2013 a sugerat ca mamele sunt adesea mai putin sustinatoare si mai putin afectuoase dupa divort. In plus, disciplina pe care o impun devine mai putin consistenta si mai putin eficienta.

Pentru unii copii, separarea parintilor nu este cea mai grea parte a divortului. In schimb, factorii de stres insotitori sunt ceea ce face ca divortul sa fie dificil. Schimbarea scolilor, mutarea intr-o casa noua si convietuirea cu un singur parinte sunt doar cativa dintre acesti factori de stres ce ingreuneaza divortul.

Greutatile financiare sunt, de asemenea, frecvente in urma divortului. Multe familii trebuie sa se mute in case mai mici sau sa schimbe cartierele, avand deseori mai putine resurse materiale.

Probleme de sanatate mintala

Divortul poate creste riscul de probleme de sanatate mintala la copii si adolescenti. Indiferent de varsta, sex si cultura, copiii parintilor divortati intampina probleme psihologice ulterior. Cel mai adesea, ei se confrunta cu probleme de comportament, performante scazute la scoala, depresie si anxietate.

Copiii au nevoie de ajutor pentru a se adapta dupa un divort al parintilor.

Parintii joaca un rol esential in modul in care copiii lor se adapteaza dupa divort. De multe ori, interventia unui specialist in psihiatrie pediatrica este necesara. Terapia individuala poate ajuta copiii sa treaca cu bine peste divortul parintilor lor. Terapia familiala poate fi, de asemenea, recomandata pentru a aborda schimbarile in dinamica familiei.

Lasă un răspuns