Planuiesti sa incepi aventura vietii tale, singur prin Europa? Afla ca poti vizita numeroase locuri interesante la preturi super avantajoase! Acest articol este primul din seria ,,Ghidul calatorului solo”, care isi propune sa te invete cum sa calatoresti de unul singur in strainatate, vizitand locuri minunate, dar fara sa cheltuiesti prea mult. Astazi iti prezentam un orasel slovac rustic, cu cazare ieftina si mancare delicioasa: Bardejov, Slovacia.
Iti doresti o excursie ieftina? Viziteaza Bardejov!
Bardejov este un oras tip cetate, in stil medieval, care dateaza din anul 1241. Pozitionat pe dealurile din muntii Beskyd, orasul ofera priveliste catre muntii si campiile din imprejurimi, imagine care a cucerit inimile multor turisti si negustori. Astfel, Bardejov s-a bucurat de o glorie fulminanta pana la aparitia ciumei, care a pustiit orasul. In secolul al XV-lea, orasul a trecut printr-un alt moment de cumpana, dupa ce Regele Lewis a promulgat ,,Legea Sabiei”. Aceasta ii permite conducatorului orasului sa aplice hotilor orice pedeapsa considera. Dovezi ale acelei perioade se gasesc in Muzeul Orasului, despre care detaliam putin mai tarziu.
In Bardejov poti ajunge pe mai multe cai: cu masina personala, cu autocarul sau prin rute ocolitoare. O varianta ieftina de a strabate tara de la capitala Bratislava pana in Bardejov este calatoria cu trenul, care dureaza aproximativ 7 ore, iar biletul incepe de la 23 de euro de persoana. Urmatorul pas este cazarea, care este extrem de avantajoasa. De exemplu, pentru doua nopti de cazare, o persoana plateste de la 40 de euro.
Atractii turistice in Bardejov: ce poti vizita
Intregul oras este o atractie turistica in sine, fiindca arhitectura medievala este pastrata cu grija si astazi. Desi mic, orasul iti ofera suficiente atractii pentru 3 zile de vacanta. In plus, In continuare prezentam atractiile turistice de care te poti bucura in acest city break last minute.
Catedrala Sf. Egidius, vedeta orasului
Sf. Egidius este o basilica in stil gotic renacentist situata chiar in Piata Centrala a orasului Bardejov, in care se tin cu regularitate slujbe. In anul 1320, din ordinul regelui Carol, catedrala a fost reconstruita la dimensiuni mult mai mari, iar interiorul imbogatit cu picturi si numeroase altare. Noutatea este ca, daca alegi sa iei parte la slujbele tinute in catedrala, te vei aseza pe scaune poleite cu aur! In interiorul cladirii se regasesc 6 altare destinate unor sfinti, un altar inchinat Maicii Domnului si unul Sfintei Cruci. Sf. Egidius este atat ocrotitorul orasului, cat si al tarii si, de aceea, regele si-a dorit o catedrala impunatoare.
Bastionul Gros, iluzie optica fantastica
Bastionul Gros reprezinta o cladire din 3 etaje construita in intregime din mortar! Aceasta da impresia ca este realizata din pietre, mai ales ca este pastrata intr-o stare impecabila. In trecut, Bastionul era centru pentru stocarea prafului de pusca pentru armele vechi.
Piata Centrala a orasului este inconjurata de case colorate, in stilul gotic. In prezent, in acestea sunt gazduite diverse magazine locale de suveniruri si restaurante cu terase exterioare, unde poti servi un pranz delicios cu doar cativa euro.
Muzeul Icoanelor pastreaza istoria vie
Muzeul Icoanelor din Bardejov este unul dintre cele doua muzee ale Slovaciei dedicate etnologiei si evolutiei istorice, din epoca preistorica pana in prezent. Cele aproximativ 3.000 de exponate atrag anual sute de turisti din toate colturile lumii. Intre acestea se afla picturi valoroase si obiecte preistorice foarte bine conservate.
Muzeul Icoanelor este localizat in vechea cladire a Primariei orasului (City Hall). O poveste interesanta este cea a ,,Legii Sabiei”, o ordonanta pe care a dat-o regele Lewis in secolul al XV-lea. Aceasta prevedea ca primarul orasului sa pedepseasca hotii din regiune dupa cum considera, iar conducatorul orasului Bardejov utiliza pedeapsa cu spanzuratoarea si cu sabia. Mai mult, in incinta muzeului poti viziona un streang folosit in acea perioada, pastrat in buna stare.
Vedeta muzeului este colectia de animale vertebrate si exponate etnologice. De asemenea, puteti gasi ocazional galerii ale unor pictori, fotografi si sculptori celebri. Muzeul, care are o vechime de peste 100 de ani, este impartit in 6 camere mari:
- Sectiunea de Conservare si Reabilitare;
- Sectiunea de Istorie;
- Sectiunea de Stiinte ale Naturii;
- Sectiunea de Folclor;
- Sectiunea Culturala si Educationala;
- Sectiunea de Documentare.