Instalatia termica pentru o locuinta incalzita corespunzator

Instalatia termica pentru o locuinta incalzita corespunzator

Incalzirea este indispensabila in orice locuinta, in special pe durata sezoanelor reci. Daca nu mai functioneaza corespunzator centrala comuna sau cea proprie da diferite erori, pot aparea diverse probleme. Pentru a evita eventualele probleme, este necesar ca instalatia termica sa fie efectuata corect. In caz contrar, nu doar ca risti sa fii nevoit sa suporti frigul in locuinta, ci exista si riscul unor accidente casnice. Intrucat gazele sunt periculoase, o lucrare a unei instalatii termice efectuate gresit poate reprezenta un adevarat pericol.

Instalatia termica locala

Instalatia termica locala este cea mai simplu de realizat. Aceasta cuprinde sursa termica si suprafata de incalzire. Printre numeroasele avantaje ale instalatie locale se numara costul, care este redus. In plus, ofera posibilitatea de a incalzi doar spatiile dorite, adica acelea pe care le folosesti. Pentru instalatia locala, se poate folosi orice tip de combustibil gazos, lichid sau solid.

Unul dintre dezavantajele instalatiei locale este spatiu mare pe care il ocupa. Costurile sunt diferite in functie de fiecare soba. In plus, exista si anumite riscuri de pericole si accidente atunci cand folosesti combustibili.

Incalzirea cu apa calda

Inclazirea cu apa calda poate cu apa la temperatura medie sau joasa. Pentru temperatura medie se foloseste apa la o temperatura de 95 grade Celsius. Pentru temperatura joasa se foloseste apa la o temperatura de 65 grade Celsius.

Instalatiile pentru incalzirea cu apa calda pot sa cuprinda o conducta sau doua conducte. Cea cu o conducta se numeste instalatie monotub, iar cea cu doua se numeste instalatie bitub. In functie de modul de circulatie al apei, exista instalatie cu circulatie normala si instalatie cu circulatie fortata.

Modul de amplasare al conductelor de distributie pentru incalzirea cu apa calda poate fi cu distributie inferioara si cu distributie superioara. In functie de gradul de raspuns la conditiile de stabilitate termica si hidraulica, instalatiile pot fi de mai multe feluri:

  • cu reglare termo-hidraulica locala
  • cu reglare termo-hidraulica centrala
  • cu gestiune globala a energiei

Incalzirea cu apa calda ofera siguranta in exploatare si intretinere. Datorita temperaturii scazute a suprafetei corpurilor de incalzire, acest tip de instalatie asigura conditiile necesare de confort.

In cazul incalzirii cu apa calda, este recomandat sa existe un sistem contra inghetului. In caz contrar, exista riscul ca sistemul sa inghete. Spre deosebire de alte sisteme de incalzire, costurile pentru sistemul de incalzire cu apa sunt ridicate.

Centrala termica

Centrala termica este una dintre cele mai populare metode de incalzire a locuintei. Totusi, pentru a o folosi in siguranta, este nevoie sa urmezi intocmai instructiunile de utilizare. Centrala termica este un generator de caldura bazara pe transformarea unei forme de energie precum curent electric sau combustibil in energie termica. Poate folosi atat combustibil lichid, cat si solid sau gazos.

In general se utilizeaza energia bazata pe arderea directa a carbunelui, pacurei, gazului metan sau lichefiat. In cazuri rare, se foloseste arderea directa a lemnului sau a deseurilor din lemn.

Centrala termica este formata din cazane, pompe, elemente de legatura si distribuire, elemente de evacuare a produselor arderii si instalatii de automatizare.

Lasă un răspuns