Osciloscopul: ce este acesta și când trebuie să îl folosești?

Osciloscopul este o piesă esențială a echipamentelor de atelier și de laborator, ce permite inginerilor și tehnicienilor să vizualizeze formele de undă electrice. Orice problemă dintr-un circuit electronic poate fi identificat cu ușurință cu ajutorul acestui dispozitiv, simplificând fabricarea, întreținerea și repararea electronicelor.Copiază HTML Copiază textul

Ce este un osciloscop?

Un osciloscop este un instrument folosit pentru a afișa și analiza forma de undă a semnalelor electrice. De obicei, afișează curent alternativ (AC) sau curent continuu pulsatoriu (DC) ca un grafic în care timpul este afișat de la stânga la dreapta pe o scară orizontală, iar tensiunea instantanee este afișată pe o scară verticală.

La ce pot fi folosite osciloscoapele?

Osciloscopul este perfect pentru testare, depanare și cercetare. Acesta poate fi utilizat pentru a monitoriza modificările semnalului în circuitele din domeniul timpului, pentru a verifica plăcile de circuite imprimate și pentru a identifica orice defecțiuni, I/O nefuncționale și erori de sincronizare. În timp ce toate osciloscoapele măsoară tensiunea și viteza ceasului, atunci când sunt asociate cu un traductor (care transformă un tip de energie în altul), osciloscoapele pot fi folosite pentru a măsura aproape orice.

Un osciloscop extrem de versatil este un echipament esențial utilizat pe scară largă de o mare varietate de profesioniști, inclusiv tehnicieni auto, cercetători de laborator, producători de telefoane mobile și ingineri militari și aerospațiali. Ele sunt, de asemenea, utilizate pentru testarea conformității atunci când semnalul de ieșire trebuie să îndeplinească anumite standarde. Osciloscoapele sunt relativ simplu de utilizat și sunt disponibile într-o mare varietate de modele, oferind atât funcționalități de bază, cât și extinse. 

Cum arată osciloscopul?

Osciloscoapele digitale au o varietate de caracteristici pe panoul frontal, inclusiv:

  • Display – ocupă o mare parte din suprafața exterioară a osciloscopului și forma de undă este afișată acolo. Ecranele mai mari sunt mai ușor de văzut și permit utilizatorului să monitorizeze mai eficient diferitele elemente ale formei de undă.
  • Conectori – Mulți conectori diferiți vor fi furnizați pe panoul frontal, astfel încât să poți vizualiza intrările pentru fiecare canal. Osciloscoapele au adesea mai mult de un canal și multe oferă două canale, permițând vizualizarea a două semnale în același timp și compararea aceste semnale în timp real.

Lasă un răspuns