Panouri fotovoltaice – energie ieftina si naturala

panouri fotovoltaice

Sistemele solare de energie electrica, cunoscute si sub denumirea de celule solare fotovoltaice, capteaza energia solara prin intermediul celulelor fotovoltaice. Acestea nu au nevoie de lumina directa a soarelui, ci pot genera electricitate chiar si intr-o zi innorata.

Panourile fotovoltaice au inceput sa castige popularitate in ultimii ani si in tara noastra, in cea mai mare parte datorita catorva calitati si beneficii ale acestora:
– Utilizarea panourilor fotovoltaice ajuta la diminuarea costurilor cu energia electrica. Lumina soarelui este gratuita, astfel ca o data instalat sistemul costurile se vor reduce semnificativ.
– Daca sistemul implementat produce energie considerabila, atunci aceasta va putea fi vanduta mai departe. In concluzie, nu numai ca reduci costurile, dar iti recuperezi investitia si poti castiga si bani.
– Energia solara este verde, este regenerabila si nu emana dioxid de carbon sau alte materiale poluante. Panourile fotovoltatice instalate pentru alimentarea casei cu energie electrica ar putea salva 1 tona de carbon intr-un an.

panouri fotovoltaice

Cum functioneaza niste panouri fotovoltaice?

Celulele fotovoltaice sunt realizate din straturi de materiale semi-conductoare, de obicei siliciu. Cand lumina straluceste pe celula se creeaza un camp electric peste aceste straturi. Cu cat soarele este mai puternic, cu atat celulele produc mai multa energie electrica. Panourile fotovoltaice sunt produse intr-o varietate de forme, cele mai multe dintre ele se potrivesc pe partea de sus a acoperisului, dar puteti opta si pentru placi solare.
Panourile fotovoltaice nu necesita intretinere speciala, trebuie doar sa le mentineti curate si sa va asigurati ca arborii nu incep sa le eclipseze. In cazul in care se aduna praf, moloz, zapada, excremente de pasare, acestea pot fi eliminate cu apa calduta si un detergent lichid recomandat de catre instalator. Se poate folosi un furtun de inalta presiune in cazul in care accesul este mai dificil la ele.

Odata montate, niste panouri fotovoltaice, instalatorul trebuie sa va ofere detalii despre intretinere si modul de functionare. Detaliile cu privire la eventualele mesaje de eroare si contactul depanatorului trebuie sa le aveti la indemana pentru situatii neprevazute.
In ce priveste durata de viata a panourilor fotovoltaice, aceasta se poate ridica pana la 25 de ani, dar pe parcurs este posibil sa fie necesara schimbarea invertorului. Cereti informatii despre costurile de intretinere ce pot aparea pe parcursul utilizarii panourilor.

 

Un comentariu la „Panouri fotovoltaice – energie ieftina si naturala”

Lasă un răspuns