In orice casa sau spatiu comerciala este nevoie de instalatii sanitare. Fie ca este vorba de instalatii de apa sau de incalzire, acestea asigura conditiile necesare unui spatiu de locuit sau de lucru. Instalatii sanitare pot fi: instalatii de apa rece, instalatii de apa calda, instalatii de incalzire sau instalatii de canalizare.
Instalatia sanitara cuprinde conductele si circuitele de aprovizionare si de evacuare, iar in functie de tipul instalatiei, aceste conducte difera.
Realizarea unei instalatii sanitare in pasi simpli
- Planul de arhitectura al spatiului: este foarte important ca instalatia sanitara dorita sa fie inclusa in planul arhitectural inca de la inceput.
- Alegerea tipurilor de instalatii sanitare si a surselor acestora.
- Intocmirea planului instalatiei:
- stabilirea dimensiunilor corecte pentru instalatii;
- stabilirea dimensiunilor si a capacitatilor tevilor;
- perforarea betonului sau a materialului suprafetei cu utilaje profesionale;
- proiectarea corecta a diferentelor de nivel pentru ca instalatia sanitara sa functioneze;
- amplasarea robinetilor de siguranta prin care poti opri sau goli instalatia in cazul in care au loc anumite incidente sau defectiuni. Acesti robineti trebuie sa fie montati intre sursa principala de apa si intrarea in casa/spatiu comercial.
- alegerea corecta a tevilor si conductelor in functie de materialul de care este nevoie pentru tipul de instalatii sanitare.
Tipuri de conducte si tevi pentru instalatii sanitare
- Conducte din pexal. Aceste conducte sunt formate dintre trei straturi: un strat interior din plastic, un strat intermediar din metal si inca unul exterior din plastic. Sunt ideale pentru instalatiile de apa calda datorita rezistentei la presiuni ridicate si dilatii termice. Totodata pot fi folosite si pentru instalatii de apa rece sau de incalzire prin pardoseala.
- Conducte din cupru sunt cele mai utilizate datorita rezistentei, aspectului si a duratei lungi de viata.
- Conducte din polipropilena (PPR) sunt folosite de obicei pentru instalatii sanitare de incalzire datorita capacitatii de a rezista la temperaturi ridicate. Avantajele acestor tevi sunt: perioada de viata de peste 50 de ani, flexibilitatea si faptul ca nu permit acumularea depunerilor