Start-up Nation | ajutorul pentru deschiderea unui local

Start-up Nation la a doua editie

Daca te-ai hotarat sa iti deschizi un restaurant, un pub sau un bar, dar nu ai suficiente fonduri pentru a-ti pune pe picioare proiectul, afla ca Start-up Nation se afla la a doua editie. Deci, daca nu ai beneficiat de ajutorul financiar nerambursabil in cadrul sesiunii din 2017 poti aplica anul acesta sa-ti incerci norocul.

Ce este Start-up Nation?

Pentru cei care pana acum nu au auzit de programul Start-up Nation, trebuie sa stie ca este un program care incurajeaza infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii.

Pe langa obiectivul principal, Start-up Nation vizeaza si crearea de locuri de munca, integrarea pe piata muncii a persoanelor defavorizate, somerilor, absolventilor si cresterea investitiilor in tehnologii inovative.

Programul ofera un buget de 200.000 lei care poate acoperi in totalitate cheltuielile aplicantului. Cu toate astea, pot exista cheltuieli neeligibile conform programului pe care intreprinzatorul trebuie sa le acopere din surse proprii. Existenta unor astfel de cheltuieli si neplatirea lor de catre intreprinzator duce la blocarea proiectului.

Conditii necesare pentru inscrierea aplicantilor:

 • Sunt SRL-D, SRL sau cooperatii
 • Sunt infiintate dupa data intrarii in vigoare a OUG-ului 10/30.01.2017
 • Nu au datorii la bugetul general consolidate si la bugetele locale
 • Au codul CAEN autorizar la ONRC in momentul depunerii primei cereri de tragere
 • Creeaza minim 1 loc de munca si il mentin pe o perioada de cel putin 2 ani dupa implementarea proiectului
 • Actionarul/actionarii nu au sau nu au avut calitatea de actionar/asociat intr-un alt IMM (SRL, SRL-D, SA) care desfasoara sau a desfasurat aceeasi activitate

Inscrierea se face online pe o perioada de 30 de zile calendaristice.

Criterii de evaluare a proiectelor:

 1. Domeniul de activitate al firmei. Sunt avantajate firmele care au activitati de productie (chiar si in IT) care primesc din start 40 de puncte. Urmeaza apoi: industriile creative (35 de puncte), serviciile (30 pct.), comertul (25 pct.)
 2. Numarul de salariati pe care firma se obliga sa ii mentina dupa terminarea perioadei de implementare:
 • Mentine 1 loc de munca timp de 2 ani, proiectul este eligibil, dar nu primeste puncte
 • Mentine 2 locuri de munca timp de 2 ani, proiectul primeste 20 de puncta
 1. Conditia persoanelor angajate:
 • Angajeaza o persoana defavorizata/somer/absolvent dupa 2012, proiectul primeste 20 pct.
 • Angajeaza 2 astfel de persoane, primeste 25 pct.
 1. Modul in care firma va cheltui suma de finantare:
 • 10 puncte daca cel putin 50% din minimis este destinat cumpararii de echipamente tehnologice si software-uri

In cazul in care doua proiecte vor fi la egalitate de puncte, departajarea se va face astfel:

 • Numarul de locuri ce urmeaza a fi create in cadrul programului
 • Numarul de locuri ocupate de persoane defavorizarte/someri/absolventi
 • Achizitia de echipamente tehnologice
 • Domeniul de activitate pe care acceseaza programul
 • Data si ora inscrierii in program
Ce schimbari aduce editia din 2018?

Anul acesta programul va beneficia de un buget total de doua miliarde de lei, in timp ce anul trecut bugetul a fost de 1,7 miliarde de lei. Prin cresterea bugetului se estimeaza acordarea de ajutor de minimis unui numar de maxim annual de 10.000 de beneficiary.

Anul trecut punctajul minim cu care s-a obtinut finantarea a fost 90 de puncta, dar anul acetsa punctajul recomandat ese de minimum 95 de puncta pentru ca se presupune ca va creste concurenta.

In urma modificarilor fiscale din acest an, angajatorii societatilor cu raspundere limitata debutante (SRL-D) nu vor mai fi scutiti de plata contributiilor sociale pentru pensii (CAS).

Acum ca ai aflat infomatiile necesare despre programul Start-up Nation, tot ce mai trebuie sa faci este sa iti cauti cu atentie furnizorul pentru echipamentele de care ai nevoie. Este destul de greu sa gasesti un furnizor care sa aiba incredere intr-un start-up, fara sa primeasca un avans.

Insa, sunt si furnizori dispusi sa iti emita factura, sa-ti livreze echipamentele la locatia de implementare, sa le puna in functiune si sa astepte virarea banilor din partea statului. Iar daca ideea ta de business se incadreaza in domeniul serviciilor alimentare sau poate, de ce nu, comert, avem solutia. Gastroprofis-magazinul de utilaje HoreCa este dispus sa te ajute.

Gastroprofis este un magazin online de echipamente si utilaje HoReCa, si va pune la dispozitie o gama larga de echipamente profesionale si de calitate pentru orice tip de local vreti sa deschideti.

Lasă un răspuns