12 semne care anunta aparitia batranetii

aparitia batranetii

Batranetea este o etapa a vietii pe care niciun om nu o poate evita. Aparitia batranetii este un proces normal al organismului care afecteaza atat conditia fizica, cat si pe cea psihica. Odata cu inaintarea in varsta, incep sa apara modificari ale corpului sau ale starii. Cele mai frecvente schimbari apar asupra organelor vitale, ceea ce incetineste metabolismul. Organismul uman va avea nevoie de o dieta echilibrata si de un stil de viata sanatos. Astfel efectele imbatranirii pot fi controlate si calitatea vietii va fi imbunatatita.

Semne care anunta aparitia batranetii

 1. Modificarea tenului si a pielii. Tenul devine mai uscat din cauza faptului ca glandele sebacee produc mai putin sebum. Pielea devine mai putin elastica si zbarcita.
 2. Caderea parului si aparitia firelor albe din cauza reducerii celulelor pigmentare.
 3. Scaderea in inaltime anunta aparitia batranetii. Acest lucru este adevarat si se explica prin tasarea articulatiilor vertebrale si a discurilor intervertebrale. Un alt factor poate fi si schimbarea posturii. Pana la varsta de 80 de ani, un om pierde in medie 5 centimetri din inaltime.
 4. Vederea este afectata cu trecerea anilor, inca de la 40 de ani. Unele persoane incep sa aiba nevoie de ochelari de la aceasta varsta. Treptat apar scaderea vederii nocturne, scadeerea acuitatii vizuale si incetosarea privirii.
 5. In cazul in care nu exista o afectiune la nivelul urechii inca din tinerete, auzul este afectat incepand cu varsta de 55 de ani. Astfel, sunetele de frecventa inalta, schimbarea vocii sau a tonalitatii vor fi mai greu percepute.
 6. Plamanii sunt unele dintre organele vitale afectate de batranete. Din cauza faptului ca persoanele in varsta nu mai sunt la fel de active, plamanii devin mai eficienti. Din aceasta cauza organismul nu mai are suficient oxigen.
 7. Rinichii involueaza ca marime si functie odata cu inaintarea in varsta. Din aceasta cauza apare mai usor deshidratarea.
 8. Oasele devin mai putin dense si mai sensibile din cauza pierderii mineralelor componente.
 9. Organismul va avea nevoie de o alimentatie sanatoasa si de diete echilibrate, iar metabolismul va incetini din cauza schimbarilor hormonale.
 10. Creierul este partea importanta a corpului uman care sufera multe modificari cand se inainteaza in varsta: scaderea greutatii creierului, a fluxului sangvin cerebral si a rezistentei sistemului nervos. Un semn al batranetii la nivelul creierului este memoria slaba sau pierderea memoriei.
 11. Inima incepe sa depuna tot mai mult efort pentru realizarea unei activitati. De aceea, muschiul inimii incepe sa se mareasca. Semnele des intalnite sunt oboseala rapida cand se face un efort, scaderea energiei, etc.
 12. Dupa 50 de ani, atat femeile, cat si barbatii produc mai putini hormoni. Schimbarile hormonale duc la pierderea interesului sexual si incetinerea raspunsului la stimuli.

In timp, aceste schimbari duc la aparatia bolilor si la incapacitatea seniorilor de a se mai ingriji. De aceea, caminul de batrani Sfantul Irineu vine cu servicii si personal profesionist pentru batranii care au nevoie. Sfantul Irineu pune la dispozitie o locuinta primitoare si ajuta la imbunatatirea calitatii de viata a batranilor. Poti afla mai multe despre schimbarile si nevoile batranilor aici.

Lasă un răspuns