Ce nevoi au persoanele aflate la varsta a treia?

nevoi ale batranilor

Persoanele ajunse la varsta a treia au nevoie de atentie mai mare in ceea ce priveste traiul de viata. La aceasta varsta, batranii au nevoi precum: afectiune, alimentatie sanatoasa, ingrijire sau tratamente. De cele mai multe ori, membrii familie nu le pot oferi tot ce au nevoie din cauza problemelor materiale sau a distantei.

Tocmai pentru a imbunatati modul de viata al seniorilor au fost infiintate caminele de batrani.

Care sunt nevoile unei persoane aflate la varsta a treia?

 1. In primul rand au nevoie de odihna. Este foarte important sa nu mai depuna efort muncind si sa nu mai neglijeze orele de somn.
 2. Au nevoie de o alimentatie sanatoasa, adaptata daca este nevoie in functie de anumite boli de care sufera. Este important ca ratia alimentara pentru femei sa contina 2100 calorii/zi, iar pentru barbati 2400 calorii/ zi. Este esential sa se consume alimente bogate in vitamine si saruri minerale. De asemenea, trebuie evitate proteinele, lipidele si glucidele in exces.
 3. Desi este indicat sa renunte la efortul fizic exagerat, asta nu inseamna ca trebuie sa renunte la miscare. Astfel 30 de minute pe zi de miscare vor mentine tonusul bun si un echilibru de hormoni. De altfel, exercitiile fizice previn si combat depresia.
 4. Trebuie sa se aiba grija si de sanatatea mentala, de aceea batranii pot intreprinde activitati reacreative si sociale, cum ar fi: bingo, jocuri de societate, integrame, teatru, etc.
 5. Ingrijiri medicale si tratamente adecvate in cazul in care acestia sufera de diverse afectiuni.
 6. Nu in ultimul rand, seniorii au nevoie de afectiune si comunicare. Comunicarea cu membrii familiei sau cu apropiatii le va da o stare de implinire si bucurie.

Categorii de nevoi ale batranilor

 • Nevoile fiziologice: hrana sanatoasa si usor de digerat; mediu curat si aerisit; asigurarea unui somn linistit.
 • Nevoile de siguranta: de multe ori batranii sunt victimele hotilor si a inselaciunilor.
 • Nevoia de dragoste si apartenenta: pierderea partenerului de viata ii poate face sa se simta inutili, de aceea au nevoie sa vada ca cineva ii iubeste si se gandeste la ei.
 • Nevoia de incredere in sine: trebuie sa li se arate faptul ca inca sunt capabili sa faca anumite activitati sau sa li se asigure un aspect ingrijit.

Ce poate oferi un camin de batrani?

Pentru ca membrilor familiei le este deseori greu sa aiba grija de toate detaliile de mai sus, un azil de batrani vine cu rezolvarea. Astfel, seniorii primesc atentia necesara, iar rudelor le ramane mai mult timp sa petreaca cu ei. Cum se intampla acest lucru? Azilul are personal calificat care se va ocupa de ingrijirea batranului, iar apropiatii pot veni oricand sa ii viziteze.

Serviciile unui camin de batrani:

 • Ingrijire si cazare
 • Asigurarea hranei adaptata pentru fiecare pacient in parte
 • Ingrijire medicala si asigurarea tratamentului
 • Asistenta 24h din 24h
 • Activitati socio-culturale
 • Consiliere terapeutica
 • Loc amenajat pentru recreere

Persoanele varstnice sunt persoane cu nevoi speciale, persoane vulnerabile care impun ajutor si protectie pentru a trai in conditii decente. Satisfacerea acestora nevoi inseamna nu numai implinirea vietii persoanei in cauza, ci si calitatea functionarii sale ca membru al unui grup.

Serviciile de asistenta sociala oferite de un camin sunt o varianta de a creste calitatea vietii si de a sprijini seniorii.

Un comentariu la „Ce nevoi au persoanele aflate la varsta a treia?”

 1. Pingback: 12 semne care anunta aparitia batranetii - Convins.ro

Lasă un răspuns